A blog by an Irishwoman, written in both English and Swedish, depending on what humour is on me....
En blogg av en irländska, skriven på svenska och engelska.
Just scroll down to find the English bits among the Swedish, or vice versa.

Ta Gaeilge agam freisin, más é an rud é go bhfuil éinne eile le Gaeilge ag léamh mo bhlagsa.

Ich verstehe auch ein bisschen Deutsch, je parle un petit peu francais och klarar av lite norska med.

Wondering about the background of the blog? They're the Cliffs of Moher, in the neighbouring county, County Clare, 8km long, 700m high, and magnificent. Well worth a visit if anyone is around the West of IrelandFriday, April 16, 2010

Happy Friday to you all! Glad fredag!

Hej, nu är det fredag igen... pust....
Det fina vädret fortsätter, dottern sitter i solen på altanen och äter och gör sina läxor, iklädd i T-tröja och kortbyxor! Termometern säger att det är 16 grader, men det är ännu varmare i solen och i lä. Det ska fortsätta några dagar till tror jag.

Tänk vilket stort problem denna volcano på Island har skapat för flygtrafiken, är det fortfarande helt stopp för flyg i hela Skandinavien? Det är nästan så här på Irland. Det går inte att förhandla med naturens krafter...

Bilden är lånad från webben, den fanns på National Geographic ursprungligen.

Det har varit en bra vecka på jobbet, våran skolpsykolog var hos oss i 2 dagar och hon har hjälpt oss med 5 barn med svårigheter, och det känns bra, det är ju det jag sysslar med, i och med att jag är stödlärare för dem med dyslexi och läs-och-skrivsvårigheter. Jag trivs jättebra med mina arbetsuppgifter. Det är så givande när ett barn börja läsa bättre och bättre och får mer självförtroende.

En annan sak som jag är mycket intresserad av är matte och hur barn lär sig matte och varför problem uppstår. Jag gillar den där känslan när man ser ett barn förstå vad man menar. Jag skulle kunna tänka mig att studera det där med matteinlärning mer.

Jag har också sysslat med energi och miljövetande i veckan, jag försöker uppmuntra barnen och lärarna att återvinna mer och att bli medvetna om behovet att vara energisnåla. Jag tänker ta med mig en stor grön hatt och en grön nallebjörn hemifrån att ha med mig när jag går från klass till klass med min miljöprat! Det skulle fånga deras uppmärksamhet åtminstone! Jag har alltid varit lite av en miljötok, har till och med läst kurser om miljön med The Open University vid sidan av jobbet - att ha dessa uppgifter nu på skolan passar mig nog så bra...
Dåså, dags att åka till nästa träning med ett par döttrar...I may get myself a green teddy and hat to use when I'm giving my Green Thought of the day to the pupils at school!(borrowed photos)

Hello all, and a Happy Friday to you all! TGIF, Thank God it's Friday, I even love Thursday, anticipating Friday!
Weather is still lovely and fine, daughter sat out on the deck in shorts and t-shirt, at 4.30 this afternoon after school, eating and doing her homework. It was 16 degrees, but our deck faces south and it was particularly warm there and protected from the wind.
Mother Nature is flexing her muscles in Iceland, it's amazing to see the shots of the eruption, the force of the spew and the blackness of the material being shot into the air... It seems like all flights in Scandinavia have been cancelled, and most in UK. In Ireland, there were limited services to Scotland earlier today and transatlantic flights to US were operating from Shannon, outside Limerick City, as far as I know.


this shot is borrowed from the web, from The Mirror.

I've had a very productive week at work, our new educational psychologist was with us on 2 separate days and offered either assessments or advice on at least 5 children, which is a great help.

I also went to a talk being given by our psychologist and another psychologist about the provisions which can be made in secondary school exams for children with sasepvial educational needs. Very interesting.

As well as this I have started to see 2 more little pupils, aged 7, who need help with reading and phonics, all very interesting. I really enjoy working with small groups of children and seeing their progress in literacy as well as self-confidence.
I am also interested in how children learn mathematics and more importantly, how some fail to progress in Maths, I'd love to study this some more.

Finally, I've been running around giving mini pep-talks on recycling and energy conservation to the children in the different classes. It's my post of responsibility, as well as being something I've always been interested in. Bit of a greenie, dontcha know...
I may even get myself a green hat and a green teddy (I have both at home) and use them next week when I give my environmental pointers, it'll definitely grasp their attention!
Enjoy the weekend!
liz

4 comments:

 1. Hej Liz!
  vad roligt att du arbetar med barn med speciella behov:) Jag är utbildad lågstadielärare och därefter speciallärare - sen blev jag rektor men det är annan historia. Jag har alltid intresserat mig för läsutveckling och pedagogiken kring den. Jag inser också matematikens betydelse, men själv brinner jag för läsinlärningen. Kan du inte läsa är du utestängd från världen, anser jag. Matte kan du till nöds klara med ganska bristfälliga kunskaper.
  Vad smart att ta med grön nalle och grön hatt, när du talar om miljön:) Det måste ju få barnen att verkligen lyssna på dig. Talar du till dem genom nallen, eller? Barn har ju så lätt att identifiera sig med djur - även om det bara handlar om ett mjukisdjur.
  Flygplatsen i Kiruna har idag tagit mot planb från USA, som fick flyga en rejäl omväg runt Island. För övrigt är de skandinaviska flygplatserna stängda tills vidare. Mother Nature rules! Quite scary but also interesting.
  Mina soligaste kramar till dig!

  ReplyDelete
 2. Hej Liz!
  Nu har jag en speciell fråga till dig. Du är ju dubbelbloggare och då öppnar sig nya möjlighet för oss andra. Jag vet att du också stickar en hel del och nu kommer min fråga.
  Jag har fått ett mönster på engelska. Därmed avslöjar jag mina bristande kunskap i engelska. Kan du hjälpa mig med följande förkortningar:
  *K2tog twice, (yo, k1) 3 times, yo, SSK twice, K1*.
  Vissa förkortningar kan jag ana mig till, men skulle behöva hjälp!
  Tack på förhand hälsar
  Bertan

  ReplyDelete
 3. Lovvärt att du informerar i miljöfrågor, det ska börjas i tid! Människan har blivit övermodig och tror sig stå över naturen och behärska den, men ibland visar den oss var vi står i förhållandet, som nu vulkanutbrottet på Island. Solnedgångarna här har sett lite underliga ut, eller inbillar jag mig? Ska visa bilder på fenomenen snart. Det har också blivit kyligare de senaste dagarna...askmolnet?
  Ha det gott fast ni bor mycket närmare;-)

  ReplyDelete
 4. Hej Lambergsfrua, Bagarbertan och Skogsfru!
  Tack igen för kommentarer! Så roligt att ni kikar in och tycker till!
  Lambergsfrua, jag visste inte att du var lärare, och speciallärare på lågstadiet till och med, som jag. Jag håller med dig, att det är både mycket viktigt och väldigt intressant med läsinlärning. Det är så givande att hjälpa de barn som inte hänger med i läsinlärning i klassrummet och så positivt att se efter 6 månader vilka framsteg barnet har gjort.
  Hatten använde jag igår, när jag gick runt till varje klass och påminde alla hur vi skulle kompostera och återvinna, hatten fångade verkligen uppmärksamheten! Jag vill att de kommer ihåg vad jag säger! Jag hittade inte den gröna nallen än, men jag kan tänka mig prata med barnen genom honom. Kommer att göra stor succe!
  Och jag såg 5 flygplan igår kväll, hur är det hos er?
  Bagarbertan: jag har lämnat en översättning och en förklaring till stickmönstret på din blogg, du har redan hittat dem, om det dyker upp fler frågor, så ropa bara!
  Skogsfru: Håller med dig, Människan verkar inte förstå ofta att hon tillhör jorden, hon tror tvärtom att jorden tillhör henne och att hon kan behärska och nonchalera naturen. Vi har det så fel om vi tror det...
  Askmoln kan ju orsaka färgglada solnedgångar, det skulle inte förvåna mig om dina solnedgångar beror på vulkanask i atmosfären, som typ splittrar solens ljus på kvällen och då uppstår konstiga solnedgångar, imponerande, va? Det är skönt att vi vet varför de uppstår, tänk om vi bodde på stenåldern eller under Medeltiden.

  Ha det så bra allihopa,
  liz

  ReplyDelete