A blog by an Irishwoman, written in both English and Swedish, depending on what humour is on me....
En blogg av en irländska, skriven på svenska och engelska.
Just scroll down to find the English bits among the Swedish, or vice versa.

Ta Gaeilge agam freisin, más é an rud é go bhfuil éinne eile le Gaeilge ag léamh mo bhlagsa.

Ich verstehe auch ein bisschen Deutsch, je parle un petit peu francais och klarar av lite norska med.

Wondering about the background of the blog? They're the Cliffs of Moher, in the neighbouring county, County Clare, 8km long, 700m high, and magnificent. Well worth a visit if anyone is around the West of IrelandWednesday, December 30, 2009

2 deckare av en lärare, 2 more thrillers
Nu har jag läst färdigt en deckare och håller på med en till, både skrivna av Annika Sjögren, som är tydligen lågstadielärare i Härnösand. Lite roligt att läsa deckare skrivna om skolmiljön, när man själv är lärare. Den första hette Där ingen vind blåser och den andra heter Som glöd blir till aska.
Långsamt stiger karaktärerna emot sitt öde, ett öde som författaren låter oss bara skymta, ett öde som vi anar men kanske inte alls blir som vi först hade tänkt oss!

Recension av Annika Sjögren lånad från www.bokus
"När hon är som bäst närmar hon sig ett slags naturalistiskt förhållningssätt: hon följer sina personer sakligt registrerande och låter dem ta varje obevekligt och ack så oskyldigt steg mot avgrunden.(...) Annika Sjögren påminner om Ruth Rendell med sin distanserade förståelse för människors irrationella handlingar och rädslor." - Lotta Olsson, DN

Nu har jag läst alla svenska deckare jag hade hemma, dags att beställa några nya...
En författare som jag tycker väldigt mycket om är Helene Tursten, jag måste kolla vilka är hennes senaste böcker och beställa dem, jag tyckte hon skrev väldigt bra och att hennes böcker var spännande och komplexa. Jag gillar också att hon skriver om Göteborg och att hon bor nu i Värmland, visst bor hon i Sunne, eller har jag helt fel?
Egentligen borde jag hoppa över det där med att köpa fler deckare, eftersom jag har blivit antagen till 2 kurser till VT10 och nu måste jag bestämma mig för vilken kurs jag ska gå. Antingen blir det fortsättning i psykologi 7.5p, eller en baskurs i Fysiologi och anatomi, 15p. Jag känner att jag skulle vilja satsa på fysiologin, men hoppas inte att det blir för mycket att läsa, 15p i jämförelse med 7,5p för psykologin. Bägge kurser går på distans på svenska universiteter, det är helt otroligt att jag kan sitta här på Irland och läsa kurser på svenska, på distans, på min dator.
hälsningar från ett kallt, blåsigt Irland
zile

++++++++++++++++++

Phew, 2 more thrillers read or nearly read, I should say. Both written by a Swedish teacher, Annika Sjögren. Kinda interesting to read thrillers set in the school environment, it's not often you meet so many teachers in a thriller!!!
Now I've read all my little store of Swedish thrillers, I'll have to go online and see if I can order a few more.
I have a few favourite Swedish authors, I must check out online if they've books that I haven't read.
Time to make my mind up too, regardng which course I'm going to take this coming term, it's either psychology continuation course or Physiology and Anatomy. Both online, in Swedish, a bit of a challenge for the grey matter....
Better not to order too many thrillers yet, or I'll never get a bit of study done...
regrads from a windy, cold Ireland
zile

2 comments:

 1. Måste ta en koll på Annika Sjögren, skriver hon i stil med min favorit Ruth Rendell så duger hon för mig;-) Vissa böcker som ger mig hjärtklappning läser jag helst inte som nattlektyr, det ger bara dåliga drömmar. Alltså ska man ha två på gång men jag har sällan ro att läsa på dagtid. Då är det datorn som gäller vid avkoppling.
  Husen med halmtak är rara, det var och är ganska vanligt i Skåne och Danmark. En gammal charmig kvarleva, som borde vara en billig lösning på taktäckning men som tvärtom är väldigt exklusivt.
  Har du läst något av göteborskan Viveca Lärn? Hon som skrev Saltön du vet. Jag älskar hennes finurliga språk och roliga berättarstil.

  ReplyDelete
 2. God morrron!
  Egentligen tyckte jag att Annika Sjögrens böcker var lite för långsamma och inte direkt så spännande, men då jämför jag dem med Liza Marklunds bok En Plats i solen som jag läst precis före jul och i den boken hände det mycket!
  Viveca Lärn har jag inte läst något av än, jag får beställa hem en av hennes böcker nu till våren kanske.
  Halmtak är rara, men dyra att få husförsäkring för kan jag tänka mig och krävande att hålla i gott skick, de måste ses till oftare än andra taktäckningar. Det kanske inte finns så många kvar heller som kan konsten att lägga och laga halmtak längre.

  ReplyDelete