A blog by an Irishwoman, written in both English and Swedish, depending on what humour is on me....
En blogg av en irländska, skriven på svenska och engelska.
Just scroll down to find the English bits among the Swedish, or vice versa.

Ta Gaeilge agam freisin, más é an rud é go bhfuil éinne eile le Gaeilge ag léamh mo bhlagsa.

Ich verstehe auch ein bisschen Deutsch, je parle un petit peu francais och klarar av lite norska med.

Wondering about the background of the blog? They're the Cliffs of Moher, in the neighbouring county, County Clare, 8km long, 700m high, and magnificent. Well worth a visit if anyone is around the West of IrelandMonday, December 21, 2009

Snart jullov, Holidays are coming!

Hejsan!
Mina 3 döttrar kom till skolan imorse, trots ett tunnt lager snö; de 2 största fick skjuts till skolan av grannen när skolbussen uteblev, och 9-åringen gick till skolan som hon brukar göra, det finns bara ett hus mellan vårt och skolan.
Sonen däremot kom inte till lekskolan alls, därför att hans skjuts till lekskola uteblev, dagmamman var rädd för vägarna och jag får inte köra nu på 6 veckor efter min operation. Så sonen och jag njöt av en mysig förmiddag hemma, lugn och avslappnad.
Imorgon är den sista skoldagen, alla har bara en halvdag imorgon och då får de skollov. Skönt...
Då kan vi slöa oss härhemma och förbereda inför julen.

Julen på Irland firas på Juldagen. Barnen brukar vakna tidigt, för att se vad tomten 'Santa Claus' har lämnat under granen åt dem. Ibland kan det vara kl 5 eller 6 när barnen vaknar. Ungefär samtidigt går husmödrarna upp för att värma ugnen och sätta en den stora kalkon som kommer att ätas på eftermiddgen.
Juldagens morgon - det är då man går i kyrkan om man vill, och sedan laga och äta den stora middagen, bestående av ovannämnda stor kalkon, julskinka, och ungstekt potatis, brysselkål, och mycket annat. Desserten kan vara en julpudding, en mäktig grej med mycket frukt och whisky i, med Brandy Butter till eller grädde till. Man brukar vara så mätt efter denna middag att man knappt orkar att stå och diska....
På Julafton har fortfarande alla affärer öppet och man brukar förbereda inför julen för fullt.

Hos oss, med en irländska (jag) och min svenske man och 4 barn, så äter vi svenskt julbord på julafton, och njuter verkligen av det. Sedan på juldagen så har vi en kalkon och julskinka men i mindre mängder än andra familjer, därför att vi fortfarande har rester av det svenska julbordet, och dels för att kalkon kan vara torr och smaka av papp, tycker jag!!!
Värmlänningen min lagar en suverän Janssons Frestelse med ansjovis som svärmor i Karlstad skickar till oss, och han fixar en god julskinka, och vi köper en del mat på Lidl som motsvarar det svenska, t.ex. lingonsylt, och frankfurters (prinskorv) och spekulatius, (belgiska pepparkakor). Mannen min lagar också mycket goda köttbullar, så det blir alltid lyckat med julbordet.
Det känns skönt också att ha en dag extra för familjen istället för en dag då man stressar.

På Annandagjul, sk St Stephens day, tar man det lugnt, äter rester av kalkon och skinka och kanske går en långpromenad för att få luft och gå av det värsta av julätandet.
Vi har också haft en tradition på Irland att samla en grupp av kompisar (helst musikerv någt slag) och gå från hus till hus och knacka på och sjunga traditionella folksånger i varje hus. Man får pengar av dem man besöker. I och för sig, så finns det inte så många vuxnar längre som gör så här där vi bor.

Jag har försökt att skicka några bilder med, 2 av frosten igår morse, med vår lilla katt på altanen i den ena, och 1 av katten i snön imorse, men det funkar inte just nu så jag försöker igen sedan.
zile

The daughters got to school, thanks to efforts of kind neighbours, and I stayed at home for a cosy morning with my son, who didn't get to playschool.
All looking forward to Christmas, which we will celebrate with a mix of Swedish and Irish traditions: a Swedish Christmas dinner on Christmas Eve, of meatballs, Janssons temptation, sausages, ham, cheese, etc, and then the turkey and ham with trimmings on Christmas day. On St Stephen's day we'll take it easy, maybe go for a walk to get some air after the excesses of the previous day, though the walk will be a short one for me this year.
The pictures I wanted to upload won't cooperate, so they'll have to wait till next time...
zile

4 comments:

 1. Å tack Liz, nu ser jag att vårt julfirande inte skiljer sig så väldigt mycket, det hade jag heller egentligen inte trott. Kalkon börjar bli allt vanligare här. Dels p.g.a. vanskötta grisar och så bantningshysterin -allt ska vara magert. Julafton är vår stora dag förstås men annars firar vi nog rätt så lika. Trevlig tradition att sjunga för grannarna! långt tillbaks när mor var barn i början på 1900-talet, gick eller red man runt och var staffansgpossar, endast på landsbygden förekom detta tror jag. Ja lite sorgligt att gamla seder försvinner men det kommer nya istället. Ha det gott och må så jättebra!

  ReplyDelete
 2. Hej Skogsfrun, jag hade faktiskt aldrig hört talas om staffansgossar i Sverige förut, det var intressant att läsa att ni hade denna tradition förr också.
  Menar du att folk i Sverige har börjat äta kalkon till jul eller generellt sett? Jag förstår detta med att kalkon är magrare än annat kött och att kalkon än så länge har det lite bättre ställt än andra djur som lider av 'intensive farming'.
  Jag föredrar dock goda små köttbullar och en mycket god Janssons Frestelse till kalkon. Vad glad jag är att jag gifte mig med en svensk!
  Tack förresten att du har lagt en länk till min blogg på din blogg, känns som om jag är äntligen på väg!
  Måste ta reda på hur jag gör härinne för att skapa en lista med länkar till de blogg jag följer.
  hälsningar
  liz

  ReplyDelete
 3. Ja du Liz det är speciella regler* i bloggvärlden eller nej...jag tänker på att om du vill ha många kommentarer så måste du visa att du finns. Det gör du genom att kommentera i andras bloggar och lämnar ju då en länk tillbaks till dig. Du vet; syns man inte finns man inte, hehe. Att ha en länklista till dem man ofta besöker är ju praktiskt, du fixar det nog. Glad för din svenske man...jag har visst sagt det förut...Värmlänningar ÄR ett trevligt släkte:-)
  Idag har jag härjat med allt möjligt och ska strax krypa till kojs med Håkan Nesser;-) återkommer i morgon och läser om katterna som jag bara ögnat igenom.
  Kalkonseden har man nog tagit efter från USA som så mycket annat men grisieriet har aktualiserat det hela kan man säga. Ha det gott, vi hörs!

  ReplyDelete
 4. Okej nu har jag börjat lägga upp en lista över bloggar jag besöker och så har jag börjat att lämna kommentarer på andras bloggar med länk hit, problemet var att Mozilla firefox slutade att funka för mig nyligen och därmed försvann listan av favoriter, så jag var tvungen att leta rätt på dem igen.
  Njut av din bok!
  Jag läser nu en bok av en norska, Karin Fossum, Evas Öga, jag fick låna 4 deckare av en vän i Karlstad i somras och denna bok ingick i bunten.
  God fortsättning på er!
  liz

  ReplyDelete